De Buteyko Adem Methode


“Lack of oxygen (hypoxia) is the prime cause of 1.5 million heart attacks each year.”                  
                   Dr. Richard Lippman


Dr. K. P. Buteyko was een bekende Russische fysioloog en arts. In 1946 werd Buteyko student aan het Eerste Medische Instituut in Moskou (nu genaamd de Medische Academie van Moskou). Tijdens zijn studie had hij veel belangstelling voor de ademhaling. Hij merkte op dat de ademhaling van zieke mensen dieper en intensiever is dan die van gezonde mensen. In 1952, toen hij net afgestudeerd was en als zelfstandig arts begon te werken, ontstond bij hem het idee dat long hyperventilatie een hoofdrol speelt in de ontwikkeling van de verstoring van de stofwisseling en de immuniteit. 

Om deze verstoringen te compenseren, ontwikkelt het lichaam beschermende reacties. Deze beschermende reacties laten zich zien als symptomen van chronische ziekten, de zogenaamde ‘welvaartsziekten’. In feite zijn dit echter pogingen van het lichaam om het milieu binnen in de cel onveranderd te houden ten tijde van de veranderingen van het milieu buiten de cel, veroorzaakt door chronische hyperventilatie. 

Sinds 1960 werkte Buteyko als hoofd van het Laboratorium van functionele diagnostiek in het Instituut van Experimentele Biologie en Geneeskunde te Akademgorodok in Novosibirsk, Siberië. Hij heeft vastgesteld dat een tekort aan kooldioxide (CO2) in de longblaasjes de aanzet vormt in het proces van verkrampte vernauwing van bloedvaten (hypertensie) en bronchiën (astma). Het inzicht in dit proces maakte dat hij de behandelingsmethode ging ontwikkelen die als de Buteyko Adem Methode bekend is geworden.


Vanaf 1985 wordt de methode gebruikt in Russische ziekenhuizen en in 1988 is de Buteyko Kliniek te Moskou opgericht. Hier wordt de Buteyko-methode gericht toegepast bij de behandeling van diverse aandoeningen. Dr K. P. Buteyko was tot zijn dood in 2003 directeur van deze kliniek. Hij is tevens auteur van meer dan 100 wetenschappelijke werken op diverse gebieden van de medische wetenschap en techniek.


'The British Guideline of the Management of Asthma 2008' verleent toestemming aan artsen in Groot-Brittannië om de Buteyko methode aan te bevelen. 'The Guideline' rangschikt de klinische onderzoeken naar de Buteyko methode met een 'B classificatie', dit betekent dat ondersteunende klinische onderzoeken van hoge kwaliteit beschikbaar zijn. Geen andere complementaire therapie heeft een dergelijke status voor de behandeling van astma'.


De Buteyko Methode in Nederland

Voor Nederland is Mevrouw Masha Kotousova (1958) de officiële vertegenwoordiger van de Buteyko kliniek. In 1982 is zij afgestudeerd in de journalistiek aan de Universiteit van St. Petersburg. Tegelijkertijd heeft ze haar opleiding als verpleegkundige afgerond. Zij was altijd geïnteresseerd in biologie en natuurgeneeskunde. Masha verdiepte zich steeds meer in de natuurgeneeskunde en ging in 1987 naar Akademgorodok in Siberie, waar Dr. K. P. Buteyko toen woonde. Daar heeft zij de opleiding bij hem gevolgd en sinds oktober 1988 geeft zij regelmatig Buteyko-cursussen in Nederland. Masha Anthonissen-Kotousova is gecertificeerd specialist in de Buteyko-methode en als zodanig de enige bevoegde docente van de Buteyko Kliniek Moskou voor Europa om Buteyko therapeuten in Nederland op te leiden. Deze therapeuten zijn aangesloten bij de VBT (Vereniging Buteyko therapeuten Nederland, website: www.buteyko.nl). Meer informatie kunt u ook op de website van Masha Kotousova vinden: www.buteyko-methode.eu


Waarschuwing :

De naam Buteyko is sinds 1998 beschermd bij het Benelux Merkenbureau door de VBT. Deze naam mag dan ook niet gebruikt worden door therapeuten die niet bij de VBT zijn aangesloten. Wij kunnen niet garant staan voor therapeuten die niet door de VBT zijn erkend.